Kulinarne Trio - Dziczyzna. Zapomniany przysmak szlachty

Nazwa grupy nieformalnej: KULINARNE TRIO, nazwa inicjatywy: „DZICZYZNA. ZAPOMNIANY PRZYSMAK SZLACHTY”

Grupa nieformalna  będzie realizować projekt pt: „DZICZYZNA. ZAPOMNIANY PRZYSMAK SZLACHTY”, którego celem jest integracja międzypokoleniowa, skupiona wokół lokalnej tradycji kulinarnej kuchni myśliwskiej regionu Dolnego Powiśla. Projekt  zachęca również do aktywnego spędzania czasu wolnego zarówno młodzież jak i dorosłych. Zorganizowane zostaną spotkania, szkolenia oraz warsztaty kulinarne. Efektem podsumowującym będzie  publikacja broszurki z przepisami potraw kuchni myśliwskiej. Działania przyczynią się do pogłębiania wiedzy o tradycyjnych potrawach regionalnych z dziczyzny, sposobie ich przygotowania oraz podawania. W projekcie zostaną wykorzystane umiejętności, wiedza oraz doświadczenie członkiń Kół Gospodyń Wiejskich z Korzeniewa, Rakowca i Tychnów oraz profesjonalnego kucharza specjalizującego się w kuchni myśliwskiej. Projekt  przewiduje 3 spotkania kulinarne, podczas których uczestniczki nabędą wiedzę teoretyczną i praktyczną, dowiedzą się o walorach odżywczych kuchni myśliwskiej. Wartość kuchni myśliwskiej trudno zamknąć w jakichkolwiek ramach. Spotkania będą miały formę otwartą i bezpłatną i będą kierowane do mieszkańców Gminy Kwidzyn.

Gry, bajki ...

Odwiedza nas 156 gości oraz 0 użytkowników.